Anatomia carligelor pentru pescuitul la crap

Anatomia carligului de crap

 

La prima vedere carligele de pescuit la crap au aceleasi caracteristici ca oricare alt carlig folosit la pescuit.

Diferenta dintre carligele folosite la pescuitul celorlalte specii si cele de crap, consta in modificarile aduse acestora pentru a le corela cu stilul de hranire al crapului si marimii acestuia.

 

Prima componenta specifica carligului pentru pescuitul crapului este ochetul, care ajuta la realizarea binecunoscutului “nod fara nod” sau knotless knot, pentru legarea forfacului si realizarea “firului de par”. Aceasta metoda de prindere a momelii pe firul de par se utilizeaza datorita faptului ca, crapul absoarbe momeala ca un “aspirator” nu o muzca ca si alte specii.

 

Partile componente ale unui carlig pentru crap sunt: ochet, tija, curbura, varf, spin, deschidere, finisaj. Fiecare dintre acestea se impart in mai multe categorii si sunt folosite de catre pescari dupa preferintele fiecaruia.

 

Carlig

Tija

Forma

Varf

Spin

Deschidere

Finisaj

Scurta

Dreapta

Drept

Normal

Normala

Nichel

Medie

Curbata

Spre interior (cioc de papagal)

Micro spin

Larga (wide gape)

Teflon

Lunga

 

 

Spre lateral (offset)

 

 

Vopsea

 

Marimea uzuala a carligelor de crap este intre 10 si 2. Aceasta se alege in functie de mai multe criterii: locatie, presiunea pusa de pescari asupra apei, stilul de pescuit, momeala folosita, anotimp si marimea crapului vizat.

Marimea carligelor de crap

 

La inceputul sezonului, primavara sau pe ape unde presiunea este mare si pestii au fost prinsi deja de nenumarate ori se vor folosi carlige mai mici si monturi mai fine decat in restul situatiilor.

 

Putem vedea pescari din Marea Britanie care pescuiesc pe balti intens pescuite cu adancimi mici si apa foarte limpede, folosind carlige de 8, 10 si chiar 12. Dar  in majoritatea situatiilor de pescuit de la noi nu este cazul de asemenea compromis.

O parere personala este aceea ca, carligele mai mici sunt mai subtiri in carne si in acelasi timp mai ascutite, ceea ce le ajuta sa patrunda mai usor si mai rapid in buza crapului. Marimile intre 8 si 4 pot acoperi orice situatie din pescuitul la crap.