Montura In-line

Montura in-line semifixa.

 

Montura In-line sau in linie este una din cele mai folosite monturi pentru pescuitul crapului. Are cel mai bun efect de preintepare dintre toate monturile. Aceasta calitate se datoreaza modului de atasare a forfacului care este introdus direct in capul plumbului.

Astfel in timpul aspirarii momelii, forfacul se intinde si la cea mai mica miscare a pestelui plumbul va contra puternic si se va produce acel efect de preintepare care va fixa superficial sau total carligul in buza pestelui. Ca preinteparea sa fie cat mai eficienta, va trebui crescuta si greutatea plumbului proportional cu marimea carligului, deoarece un carlig mai mare este in acelasi timp mai gros si nu va penetra la fel de usor, daca nu este contrat de un plumb mai greu.

Componentele unei monturi in-line: un segment de tub de protectie sau leadcore de 50 - 80 cm; un con de cauciuc; plumbul cu un tub de plastic in interior; un vartej; un con siliconic; forfacul.

 

1. Componentele unei monturi in-line, semifixa.

 

Modul de legare al monturii este foarte simplu. Se trece linia principala prin interiorul tubului de proectie, apoi prin conul de cauciuc si plumb, dupa care se leaga de un vartej, cu un nod uni. Se mufeaza toate componentele intre ele, se introduce conul silicinic pe forfac, apoi se leaga forfacul de vartej. Vartejul se va impinge fortat in partea din fata a plumbului, dupa care partea vartejului cu nodul de la forfac va fi protejata de conul siliconic.

 

2. Montura in-line semifixa.

 

Montura descrisa mai sus este si o montura semifixa, deoarece la o smucitura mai puternica sau in caz de agatatura, vartejul va iesi din plumb si acesta din urma va culisa in sus pe linia principala. Aceasta este si o metoda de siguranta pentru peste, in cazul ruperii liniei principale, plumbul va fi eliberat si pestele va ramane doar cu carligul care va fi eliminat.

 

3. Montura in-line semifixa, protejaza pestele.