Montura Safety Clip

Montura Safety Clip

 

Montura Safety Clip sau cu plumb pierdut, este o inovatie in monturile pentru pescuitul crapului. A fost conceputa din nevoia de a pescui in agatatura chiar si la mare distanta. Are o mecanica excelenta, impiedica forfacul sa se incurce in lansare, se poate folosi in orice situatie de la plantatul din barca si pana la aruncatul la mare distanta. 

Daca in timpul drilului plumbul se blocheaza intr-o structura submersa, el se va detasa de clips si va elibera linia principala fara a pierde pestele. Este si o montura versatila, datorita cliprului care ne permite sa schimbam instantaneu greutatea, forma sau culoarea plumbului in functie de imprejurari. Se poate folosi cu succes pe orice tip de substrat, cu un segment de tub anti-tangle sau leadcore.

Componentele monturii Safety Clip: un segment de 50 - 80 cm de tub anti-tangle sau leadcore; un conector conic de cauciuc; clipsul; plumbul; un vartej care sa se potriveasca cu clipsul, de obicei nr. 8; conector anti-tangle care impiedica forfacul sa se rasuceasca in jurul plumbului si protejaza nodul; forfacul.

 

1. Componentele monturii cu plumb pierdut.

 

 

 

Pentru legarea monturii cu plumb pierdut, introducem segmentul de leadcore prin conectorul conic de cauciuc, apoi prin clips, dupa care il atasam de vartej cu un nod special pentru leadcore. Se trage cu o croseta conectorul siliconic pe forfac, dupa care se atasaza forfacul de vartej. Vartejul se impinge in clips dupa care, conectorul siliconic peste nod si vartej. Atasam clipsului un plumb dupa preferinte, se umezeste partea striata a clipsului si se conecteaza mansonul conic de cauciuc. La celalalt capat al sectiunii de leadcore se atasaza linia principala cu un nod Grinner.

 

2. Mecanica monturii cu plumb pierdut.

 

 

Montura cu plumb pierdut poate fi folosita atat ca si o montura fixa precum si una semifixa. Unele modele de clipsuri, in zona in care vine introdus vartejul in clips, au un orificiu in care se poate introduce un mic stift de plastic, care va impiedica vartejul sa iasa, de unde reiese si denumirea de montura fixa. Celalalt tip de clipsuri si cele mai folosite, nu au acel orificiu sau nu se foloseste stiftul pentru blocarea vartejului. Acesta va iesi din clips la o trasatura puternica, sau in cazul in care plumbul nu a fost eliberat din clips. De aici si numele de montura semifixa. Pestele nu va duce cu el clipsul si chiar plumbul in cazul unei erori, sau a ruperii liniei principale.

 

3. In caz de agatatura, plumbul se va desprinde si va lasa linia libera.