Montura cu naditor sau momitor pentru crap

Montura cu momitor sau naditor, pentru pescuit la crap

 

Montura cu naditor sau momitor este cea mai populara montura folosita la pescuitul crapului. Elementele principale a acestui stil de pescuit sunt localizarea, competitia si preocuparea crapului. Locurile cu structuri pe care

crapul le frecventeaza sunt ideale pentru acest stil de pescuit. Nada de pe momitor va contine seminte, spartura de cereale, porumb, canepa, pelete, pentru a da de munca crapului si de-al tine ocupat pe vad.

Pescuitul la crap cu momitor este mai activ decat pescuitul cu alt tip de monturi care pot sta in apa peste 24 de ore. Naditorul se incarca si relanseaza la un interval scurt, de 30-60 minute. Din aceasta cauza unii pescari sustin, ca este un stil de pescuit la ciortan, crapul mare evitand astfel de locuri zgomotoase cu lansari si recuperari repetate.

 

Montura cu momitor sau naditor, pentru pescuit la crap

 

Componentele unei monturi cu naditor sau momitor: un segment de tub de protectie antitangle sau leadcore; un naditor 40-80g in functie de puterea lansetei; un vartej; forfac scurt 8-12cm; carlig nr. 10-6.

Pentru legarea monturii cu momitor se trece linia principala prin interiorul tubului de proectie, apoi prin naditor, dupa care se leaga de un vartej, cu un nod uni. Se leaga forfacul de vartej dupa care se va impinge fortat in partea din fata a naditorului si astfel se va realiza o montura semifixa. Daca se doreste folosirea unei monturi culisante, foarte simplu se adauga o margea de cauciuc intre vartej si momitor.

O gresala frecventa care am vazut-o la pescarii incepatori este aceea de a lega o agrafa cu vartej in celalalt capat al m

onturii pentru a fi mai rapid si comod de atasat. Aceasta gresala este letala pentru crap, deoarece naditorul sau plumbul nu va putea fi eliberat in caz de rupere a liniei principale si pestele va cara dupa el intreaga montura pana va muri!


Captura la montura cu momitor, naditor. Montura pentru crap

 

Forfacul folosit la astfel de monturi are intre 8-12cm lungime, se folosesc fire suple, subtiri 15lb si carlige cu tija scurta sau medie, numarul 10-6.

Ca momeala se pot folosi seminte, cereale, pelete, viermi, boilies-uri de dimensiuni mici.