Dipuri pentru crap

Dipuri Boilies, Bait Soak

 

Dipurile au aparut ca un supliment de atractie la nade si momeli. Acestea sunt impartite in doua categorii, aromatice si nutritive.

Cele aromatice sub denumirea de bait dip sau boilie dip, sunt de obicei vascoase si puternic aromate. Acestea dau doar un supliment de aroma nadei.

Dipurile nutritive cunoscute sub denumirea de bait soak sau food dip imbogatesc profilul nutritiv a nadei. Acestea nu sunt vascoase si in majoritatea cazurilor nu contin aroma, pentru a putea fi personalizate in functie de preferintele fiecaruia. Contin lichide nutritive, aminoacizi, atractanti, indulcitori.

Se folosesc pentru a sporii puterea de atractie a momelii, de a o rehidrata inaintea sau pe parcursul partidelor de pescuit. Dipurile pot fi folosite atat pentru momeala de carlig, prin simpla scufundare a acesteia inainte de a fi lansata, cat si pentru a rehidrata o cantitate mai mare de nada. Aplicatia dipurilor este variata, se pot folosi la orice tip de nada: boilies, pelete, pasturi, seminte, cereale, etc.

Pentru a putea intelege mai bine ce este, de fapt, un dip am sa va dau cateva idei despre modul de preparare si cateva sfaturi de utilizare. In primul rand un dip are nevoie de o baza, care poate fi: un lichid nutritiv (amino, multimino); glicerina care este un lichid vascos incolor, dulce, solubil in apa si alcool, se evaporeaza si ingheata foarte greu; un ulei (peste, masline, canepa).

Un sfat folositor, parerea mea, este sa nu folositi uleiuri in dipurile pe baza de apa si invers. Adica cele doua nu se vor amesteca niciodata si se va produce un fenomen nedorit, daca atractantul va intra primul in boilies, uleiul se va aseza la suprafata si-l va impiedica sa se disperseze in apa si invers, daca uleiul va atinge primul boiliesul, va forma un strat de protectie si va impiedica atractantul sa patrunda in boilies.

Pentru restul de ingrediente se pot lua atractantii si aromele care le includeti in mod normal in partea lichida a unei retete de boilies. Si la dipuri ca si la mixuri sau retete pentru boilies, puteti da frau liber imaginatiei pentru a gasi reteta ideala. De obicei fac calculul unei retete pe 100 ml de compozitie finala. Ingredientele folosite au acelasi dozaj recomandat de fiecare producator, pentru un kilogram de mix pentru boilies.

 

Mod eficace de dipuire a boiliesurilor.

 

Va voi prezenta cateva moduri de utilizare, cu succes, a dipurilor. Prima si cea mai utilizata metoda este cea de a scufunda in dip (bait dip), momeala de la carlig, inainte de lansare. Este pe cat de mult folosita pe atat de ineficienta, deoarece boiliesul nu apuca sa absoarba lichidul in cateva secunde, el va forma doar un strat superficial la suprafata boiliesului. Acest strat va fi spalat, din momentul in care boiliesul atinge apa si pana se va aseza pe substrat. Ca sa intelegeti mai bine cum se petrec lucrurile, o sa va dau un exemplu. Ganditi-va ca momeala voastra plina de dip, este azvarlita la o distanta de peste o suta de metri, trasa de un plumb de 100-140g, plezneste apa cu o putere incredibila si coboara in viteza spre substrat, care poate fi la doi, sau la zece metri adancime! Acesta este momentul critic in care momeala voastra se spala de dip, ca si cum ati scufunda un boilies in dip si apoi l-ati tine sub jet puternic, de apa, cateva secunde. Solutia pentru combaterea acestei probleme, si pe care eu o folosesc cu succes, este de a lasa momeala intr-un dip, nu foarte vascos! (bait soak), cu cel putin o saptamana inaintea partidei de pescuit. Recipientul trebuie agitat din cand in cand si poate rezista luni bune fara probleme. Pentru rehidratarea boiliesurilor sau a pasturilor se va amesteca dipul, 50:50, cu apa din balta in care veti pescui cu ele si se va aplica cu un pulverizator, peste nada.

Va prezint alaturat, cateva retete de dipuri pe cat de simple pe atat de eficace:

Dip 1
               
Dip 2
 
85 ml
10 ml
5 ml
Lichid nutritiv
Aroma
Indulcitor
 
90 ml
10 ml
CSL
Aroma
 
           
Dip 3
 
Dip 4
 
65 ml
20 ml
10 ml
5 ml
Lichid nutritiv
Betaina lichida
Aroma
Indulcitor
 
50 ml
20 ml
20 ml
10 ml
Glicerina
Atractant
Betaina lichida
Aroma
 
           
Dip 5
 
Dip 6
 
90 ml
10 ml
Mix de uleiuri
Aroma
 
80 ml
10 ml
10 ml
Ulei de somon
Extracte de peste si crustacee
Aroma