Ghid de preparare a semintelor pentru crap

Ghid de preparare a semintelor si cerealelor, pentru pescuitul crapului.

 

Semintele si mixurile de seminte sunt cele mai folosite nade pentru pescuitul crapului, acesta dandu-se in vant dupa ele. Acestea pot fi folosite separat sau in diferite amestecuri, prin care putem sa oferim crapului o

nada cu un profil nutritiv nu foarte ridicat, dar  complex si o diversitate de marimi, forme, arome si culori. Semintele si cerealele sunt preferate de multi pescari de crap, datorita calitatii lor de a tine pestele pe vad. Preocuparea este cheia multor partide de succes chiar si pe ape supuse presiunii din partea pescarilor. Cu cat amestecul de seminte este mai complex cu atat pestele va fi mai preocupat si va lua momeala mai usor, fara sa-si dea seama.

Pentru a putea fi folosite ca nade si momeli la pescuitul crapului, semintele necesita o preparare corespunzatoare. In caz contrar, daca sunt folosite uscate, nepreparate, ele pot fi letale pentru peste!

Cea mai folosita metoda pentru prepararea particulelor, semintelor sau cerealelor, este tratarea termica a acestora, adica fierberea. Aici trebuie tinut cont de faptul ca, odata cu fierberea, se pierd o parte din calitatile nutritive si o parte din atractia semintelor. Cu cat timpul de fierbere va fi mai mare cu atat semintele noastre vor fi mai putin atractive pentru crap, de aceea va propun un ghid orientativ, in care voi prezenta timpul optim de preparare al principalelor seminte folosite la pescuitul crapului.

Datorita structurii si dimensiunilor diferite ale acestora, majoritatea semintelor si cerealelor vor trebui preparate separat, datorita timpului diferit de fierbere. Pentru a evita fierberea separata a 5-6 feluri de seminte, acestea se pot asocia in functie de timpul necesar prepararii acestora, de exemplu: alune tigrate cu arahide, naut, mazare, seminte de artar si soia.

O recomandare importanta, ar fi aceea, de a utiliza apa de lac la prepararea semintelor, deoarece apa de la robinet contine diferite substante chimice, care nu sunt deloc pe placul crapului. Timpul de fierbere se ia in considerare, din momentul in care apa da in clocot.

 

Seminte, cereale

Inmuiere
(ore)

Fierbere
(minute)

Alune tigrate

24

30

Arahide

12 - 24

30

Arpacas

12

30

Canepa

24 - 48

Pana la despicare

Fasole

12 - 24

30

Grau

12

30

Hrisca

6

10

Lintea

-

30

Lupin

24

30

Mazare dezhidratata

24

30

Naut

12 - 24

30

Neghina

12 - 24

30

Orz

-

30

Ovaz

-

30

Porumb

24 - 48

60

Porumb pentru Popcorn

24

60

Seminte de artar

12 - 24

30

Seminte pentru pasarele

6 - 12

15

Soia

12 - 24

30