Prepararea boiliesurilor

Preparare biles

 

Prepararea boiliesurilor pentru pescuitul la crap.

Va voi prezenta mai jos modalitatea de preparare a boiliesurilor. Pentru prepararea de boilies avem nevoie de cateva accesorii si de ingredientele necesare realizarii acestora: pistol pentru boilies, masa de rulat boilies, un bol, mix pentru boilies, aroma, lichid nutritiv, oua. Ingredientele enumerate de mine reprezinta minimul de lichide si atractanti necesare realizarii boiliesurilor. Ele reprezinta o baza de plecare spre tainele pescuitului la crap.

In aceasta reteta vom folosi:

  • 1Kg de mix
  • 10ml aroma
  • 40ml lichid nutritiv (amino, multimino)
  • 9 oua

Haideti sa vedem cum se procedeaza pentru a prepara una dintre cele mai folosite nade pentru crap, boiliesul.

 

Mix pentru prepararea boiliesurilor - Preparare Boilies

1. Se cantareste 1Kg de mix pentru boilies, daca nu il aveti deja ambalat la 1Kg.

 

Oua pentru preparare boilies.

2. Se sparg cele 9 oua si se pun intr-un vas de plastic. De preferat ar fi ouale proaspete de casa. Numarul de oua poate sa difere in functie de marimea lor de tipul mixului si de cantitatea de lichide adaudata. In general se folosesc intre 8-10 oua.

Daca se doreste realizarea boiliesurilor solubile, se vor inlocui ouale cu "lapte de porumb" sau sirop de porumb si apa. Pentru a calcula cantitatea de  sirop vom proceda astfel: 1ou=50ml lichid, 9oua=450ml lichid, 225lm sirop + 225ml apa.

 

Arome pentru prepararea boiliesului - Preparare Boilies

3. Adaugati 10 ml de aroma. Cantitaea de aroma poate fi folosita la maximul recomandat de catre producator daca doriti sa pescuiti in partide scurte de maxim 48 de ore, in cazul nostru 10ml. Sau puteti injumatati cantitatea daca va asteptati la capturi capitale si aveti timp sa stati pe balta o perioada mai lunga de timp.

 

Lichide nutritive pentru prepararea boiliesurilor - Preparare Boilies

4. Adaugati un lichid nutritiv in functie de recomandarile producatorului, in cazul nostru 40ml. In general lichidele nutritive contin in denumirea lor amino sau multimino, au o culoare inchisa si un miros patrunzator. Contin extracte naturale de ficat, extracte marine, vitamine, minerale, aminoacizi, stimulatori de apetit, impreuna alcatuind un atractant indispensabil in prepararea boiliesurilor si irezistibil pentru crap. Din punctul meu de vedere poate fi pus in capul listei unei retete de boilies fiind cel mai important ingredient lichid. Imbunatateste profilul nutritiv al nadei, accelereaza digerarea acesteia si este un atractant deosebit.

 

Partea lichida pentru preparare boilies - Preparaea boiliesului.

5. Se amesteca compozitia pana lichidele se omogenizeaza.

 

Mix pentru prepararea boiliesurilor - Preparare Boilies

6. Adaugati mixul treptat si amestecati foarte bine, pana coca se desprinde de marginile vasului si de maini. Este necesara o amestecare si o framantare corespunzatoare, ca mixul sa absoarba uniform partea lichida.

 

Coca pentru preparare boilies - Preparare Boilies

7. Se pune coca pentru boilies intr-o punga de plastic, la frigider, timp de o ora. Operatie necesara pentru ca mixul sa absoarba aromele si atractantii.

 

Pistol pentru boilies - Prepararea boiliesului.

8. Rulati mixul si introduceti-l in pistolul pentru boilies. Ajustati conul pistolului in asa fel, incat diametrul interior al conului sa fie cu 3-4 mm mai mic decat diametrul mesei de rulat boilies. Plecand cu conul de la acest diametru aveti posibilitatea sa-l mai ajustati, in schimb, daca il taiati prea mult din prima nu se mai poate folosi decat pe o masa cu diametru mai mare.

 

Carnatii pentru boilies pe masa de rulat - Preparare Boilies

9. Asezati carnatii pe masa de rulat boilies.

 

Masa de rulat boilies - Preparare Boilies

10. Potriviti cele doua placi printr-o apasare ferma. Faceti trei patru miscari fata spate, in timp ce mentineti placile apasate.

 

Rulare boilies - Preparare boilies - Boilies home made

11. Boiliesurile sunt gata de gatit.

 

Boilies pentru carlig - Preparare Boilies

12. Din mixul ramas pe conul pistolului, si din bilele deformate, obisnuiesc sa fac manual boiliesuri pentru carlig. Imi place sa am nade pentru carlig de diferite dimensiuni, astfel puteti prepar bile cu diferite diametre.

 

Fierbere boilies in apa sau la aburi - Preparare boiles

13. Pentru gatirea sau prepararea boiliesurilor puteti folosi trei metode. Doua metode pentru boiliesuri gatite, fierte si una pentru boiliesuri solubile.

Prima metoda este cea de fierbere in apa (ideal, plata sau de balta), timp de 90-180 de secunde. Timpul de fierbere creste cu cat creste si diametrul bilei. Bilele fierte se vor ridica la suprafata apei.

A doua metoda este cea de fierbere la abur, timp de 5-10 minute. O varianta simpla pentru cantitati mici ar fi cea din imaginea alaturata. Luati un vas si puneti o sita in el astfel incat, intre sita si fundul vasului sa ramana cativa centimetri pentru apa. Adaugati apa cu un centimetru sub nivelul sitei, puneti un capac si puneti la fiert. Asteptati sa fiarba apa puternic si adaugati boiliesurile in sita dupa care le acoperiti cu un capac timp de 5-10 minute.

Cea de-a treia metoda se foloseste pentru boiliesuri solubile. Boiliesul nu se mai fierbe, ci se lasa la uscat timp de 8-10 zile in loc intunecat si ventilat. Bilele se depoziteaza in ladite sau tavi perforate, pe un singur strat, pentru o buna circulare a aerului printre ele.

 

Boilies home made pentru crap  - Preparare Boilies

14. Dupa ce scoateti boiliesurile de la fiert, asezatile pe un prosop pentru a se usca timp de 2-3 ore. Trebuie invartite din cand in cand pentru a se usca uniform.

 

Boilies home made congelat nada crap - Preparare Boilies.

15. Puneti boiliesul in pungi de 500g sau 1Kg, incercati sa scoateti aerul din pungi pentru a face vid, astfel in interior nu se va face gheata. Le introduceti la congelator unde pot sta luni fara probleme. Modul de ambalare in pungi mai mici este util pentru a nu decongela o cantitate mare de bile daca vreti sa pescuiti o partida scurta.

Fir Intins !!!